Trgovinski lanac Delez Srbija predstavio mere energetske efikasnosti

MAXI - Frižider sa nalepnicom

Trgovinski lanac Delez Srbija predstavio mere energetske efikasnosti

MAXI UGASIO SVETLEĆE REKLAME I RASVETU

Trgovinski lanac Delez Srbija ugasio je sve svetleće reklame u maloprodajnim objektima, kao i unutrašnju reklamnu rasvetu, optimizovao temperaturu u svim prostorijama, a u narednim danima će u potpunosti ugasiti i kompanijske frižidere za pića. Konkretnim merama štednje električne energije kompanija navodi da želi da pruži doprinos globalnom izazovu u snabdevanju energentima, ali i da inspiriše kupce i podigne svest o odgovornoj potrošnji.

Osim što će  u celom sistemu biti ugašene sve svetleće reklame, kao i rasveta koja se nalazi iznad svežih odeljenja i na odeljenjima kozmetike, biće isključena i sva spoljna rasveta izuzev one neophodne za bezbedan protok ljudi.

Nastaviće se i sa merama koje su započete u prethodnim godinama, budući da su deo strategije poslovanja unutar same kompanije, ali će se njihovo sprovođenje dodatno ubzati. Tako će do kraja 2024. ceo maloprodajni sistem biti pokriven LED rasvetom, a do kraja novembra tekuće godine u Distributivnom centru će biti zamenjena postojeća fluo, novom LED rasvetom, čime se očekuje smanjenje potrošnje električne energije na nivou kompanije za oko 700MWh. Primena savremenih softverskih rešenja koja kombinuju prirodno i veštačko osvetljenje počeće sa implementacijom u celoj maloprodajnoj mreži do kraja tekuće godine.

  • Pri analizi mera koje smo propisali vodili smo računa o navikama naših kupaca, ali i globalnim izazovima i potrebi da se racionalizuje korišćenje energije. Frižideri za pića naših partnera dobavljača biće gašeni tokom noći kada radnje ne rade, a dodatno smo uveli i izmene u samim procesima rada kako bismo smanjili potrošnju u dnevnim pikovima. Mere koje smo danas predstavili implementiraćemo u celom sistemu u narednih 10 dana, a da je ipak odgovornost i na nama kao pojedincima podsećaćemo se svaki put kada u supermarketu ugledamo poruku koja nas poziva na odgovornost i racionalnu potrošnju – istakao je Dejan Virijević, član izvršnog odbora i potpredsednik operacija i lanca snabdevanja kompanije Delez.

U ovom trenutku kompanija u svom sistemu raspolaže sa 60 objekata kod kojih je instaliran rashladni sistem koji koristi CO2 kao rashladni fluid. Do kraja godine planira se zamena u još 17 objekata, a u narednih 8 godina planirano je u potpunosti izbacivanje freona iz upotrebe. Na ovaj način ostvaruje se smanjenje u potrošnji električne energije od oko 40% u odnosu na rashladni sistem koji koristi freon kao fluid.

Među novim merama je i uvođenje centralnog praćenja i upravljanja rashladnim sistemima. Primenom ovog softvera omogućeno je ekonomično upravljanje potrošnjom električne energije uz pomoć gašenja pojedinih vitrina noću, podizanja temperatura u noćnim satima, upravljanja periodom otapanja. Ovaj sistem već postoji u više od 170 objekata, a u dodatnih 80 će biti implementiran do kraja godine. Takođe, u narednim danima započeće se i sa daljinskim upravljanjem klimatizacionim sistemima u 10 maloprodajnih objekata, a u 2023. u još 15.