Dodela priznanja „Moj izbor 2013“ za najomiljenije domaće proizvode i brendove

Moj izbor 2013 za najomiljenije domaće proizvode i brendove

U četvrtak, 12. decembra, u Beogradskom dramskom pozorištu, po četvrti put je organizovana dodela priznanja potrošača Srbije „Moj izbor“ za najomiljenije domaće proizvode i brendove. Dodela priznanja, u organizaciji Udruženja građana Moja Srbija i Privredne komore Beograda, vrši se u okviru kampanje „Srbija ima kvalitet“, isključivo na osnovu glasova kupaca. Cilj ove akcije je podsticanje razvoja domaće proizvodnje i ulaganja u unapređenje kvaliteta robe i usluga u Srbiji. Osnovni uslov da neki proizvod postane nosilac priznanja „Moj izbor“ jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Izuzetno, za ovo priznanje se mogu nominovati i strani proizvodi i brendovi, ukoliko poslovanje njihovih kompanija odlikuju značajne investicije u Srbiji, visoka društvena odgovornost i slično.

Ovogodišnja priznanja su dodeljena na osnovu rezultata istraživanja, koje je obavljeno na uzorku od 2.010 kupaca u 17 gradova Srbije. Potrošači su birali između 156 nominovanih proizvoda i brendova u 15 kategorija.

„Kupci u Srbiji imaju veliko poverenje u kvalitet domaćih proizvoda, koje u okviru prehrane, dostiže gotovo 85%“, rekao je Milan Ristić, predsednik udruženja Moja Srbija i naglasio da skoro dve trećine kupaca kaže da bi se lakše opredelilo za neki proizvod kada bi imali jasniju informaciju da je domaćeg porekla.
Dobitnici zlatne medalje „Moj izbor 2013“ su “Plazma keks” kompanije “Bambi”, kao najomiljeniji domaći proizvod i “Dijamant” iz Zrenjanina, kao najomiljeniji proizvodjač u Srbiji.

Proizvodi koji su izabrani za najbolje u svojim kategorijama su:

– mleko i mlečni proizvodi – “Moja Kravica” (Imlek),
– meso i mesne prerađevine – “Zlatiborac”, suvomesnati proizvodi,
– supe, brašno i dodaci jelima – “Začin C” (Nestle Adriatic S)
– ulje, prilozi i prelivi – “Dijamant ulje” (Dijamant)
– mineralne vode – “Knjaz Miloš”
– bezalkoholni napici – “Life 100%” (Nectar)
– pivo i vino – “Jelen pivo” (Apatinska pivara)
– grickalice – “Smoki” (Soko Štark)
– slatkiši – “Plazma keks” (Bambi)
– voće i povrće – “Frikom” smrznuto voće i povrće
– kozmetika i sredstva za higijenu – “Bohor” (Albus)
– obuća, odeća i proizvodi od tekstila – “Extreme Intimo”
– nameštaj i kućni aparati – “Gorenje” frižideri
– transport – “NIS Petrol” benzinske stanice
– internet i telekomunikacije – “VIP” mobilna telefonija