Aleksandar MN: Dobra analitika tržišta i dobar biznis plan

Aleksandar MN

Aleksandar MN: Dobra analitika tržišta i dobar biznis plan

Sa Aleksandrom Matovićem, vlasnikom firme Aleksandar MN, razgovarali smo o tome kako je započeo svoj poslovni put, koji spektar proizvoda ova kompanija nudi danas i šta bi posavetovao svima onima koji su na početku svog poslovnog puta.

Aleksandar MN

Kako ste se odlučili za pokretanje uvoza i distribucije OTC programa i medicinskih sredstava?

U vreme naših početaka sam se bavio sportom i prvo sam se opredelio za uvoz proizvoda vezanih za sportsku medicinu, jer sam imao potrebu za njima, a nije ih do tada bilo na našem tržištu.

Shodno stečenom iskustvu, uradio sam analizu i opredelio se za uvoz prvih proizvoda iz asortimana sportske medicine.

Šta je bilo najteže prilikom pokretanja sopstvenog posla, a koja bi bila vaša najlepša uspomena iz tog perioda?

U početku je sve bilo teško, počevši od pregovora i ekskluzivnih dogovora, do uvoznih procedura preko distribucije i kasnije naplate. U to vreme nije bilo socijalnih mreža, pa je samim tim bilo teže doći do krajnjeg potrošača.

Najlepša uspomena iz tog perioda je saradnja sa našim klubovima Partizanom i Crvenom Zvezdom, a kasnije i sa mnogim drugim klubovima i sponzorima.

Koliko proizvoda obuhvata vaša kompanija danas i recite nam nešto više o njima?

Portfolio kompanije Aleksandar MN broji preko 300 proizvoda, zastupnici smo 18 kompanija, među kojima se nalaze Biofreeze, Joint MD, Orgain, NeoCell, Mueller, TheraBand, Super Collagen.

Biofreeze linija proizvoda se upotrebljava za privremeno ublažavanje lakših tegoba i bolova kod upale mišiča i zglobova, povezanih sa artritisom, bolovima u leđima, uganućima i istegnućima.

Joint MD linija proizvoda obuhvata:

Joint MD Extra Strength – Hondroprotektor čuva i održava hrskavicu, obnavlja je i čuva njenu funkciju.

Joint MD Revolution – olakšava bol u zglobu, ukočenost i utiče na povećanje pokretljivosti zglobova.

Joint MD Repair gel – inovativna i najkompleksnija formula koja se koristi kao pomoć za lečenje bola u zglobovima, tetivama i mišićima. Na bazi kapsaicina. Deluje brzo i efikasno – trostruko delovanje (anti-inflamatorno, anti-edematozno, analgetsko)

Aleksandar MN

U našoj ponudi se nalaze četiri vrste kolagena:

Super Collagen Anti Age predstavlja mezoterapiju u bočici, vrlo jednostavan za konzumiranje. Preparat kolagena sa vitaminom C, koenzimom Q10 i ostalim brojnim sastojcima koji efikasno deluju na usporavanje procesa starenja.

Super Collagen Beauty i Super Collagen Beauty Direct – revolucionarna formula za lepšu kožu, kosu i nokte, a osim toga utiče i na celokupno stanje organizma. Podstiče brzo zatezanje i revitalizaciju kože lica i tela. Super Collagen Beauty sa biotinom je jedini preparat na tržištu koji sadrži dva različita tipa kolagena (I &III) u maksimalnoj dozi koja se preporučuje za dnevnu upotrebu.

Super Collagen + C – preparat na bazi kolagena (I&III) koji se prirodno nalazi u telu, istovremeno pruža i veliku pomoć u revitalizaciji zglobova. Može se koristiti za jačanje i regeneraciju kostiju, mišića, zglobova, tetiva i ligamenata.

Orgain linija proizvoda obuhvata proteine organskog porekla. Tu ubrajamo Orgain biljni protein, Orgain Whey protein (na bazi surutke), Orgain Superfoods (50 organskih suprehrana – voće i povrće), Orgain proteinske pločice za decu i odrasle.

Mueller program profesionalnih steznika.

TheraBand program profesionalne fitnes i opreme za rehabilitaciju.

Aleksandar MN

Možete li nam reći koliko je, prema vašem mišljenju, važna uloga onlajn prodaje u današnje vreme?

Veoma je važna, s obzirom da se zbog trenutne situacije veliki deo prodaje odvija upravo online.

Koristite li društvene mreže i koliko one mogu doprineti prodaji i marketingu vaših proizvoda?

Koristimo društvene mreže i mislimo da su značajne, a posebno bih istakao naše Instagram i Facebook stranice.

Koliko trenutna situacija utiče na razvoj vaše delatnosti?

Utiče veoma, s obzirom da su naši proizvodi vezani za rehabilitaciju i da bolnice nisu radile normalno, već su bile u kovid sistemu, sve je to uticalo da pacijenata bude manje.

Kakvi su vaši planovi u toku narednog perioda?

Plan je da nastavimo sa uspešnim radom, da donosimo dobre odluke i da biramo inovativne i uspešne partnere i dobavljače.

Šta je ono što biste preporučili svima onima koji planiraju da se upuste u sopstveni biznis?

Poručio bih im da urade dobru analitiku tržišta i da naprave dobar biznis plan. Ako imaju mogućnosti, savetovao bih im da angažuju eksperta u toj oblasti, kako bi se što bolje pripremili i imali što manje poteškoća prilikom pokretanja posla.