Moj izbor – nagrada potrošača

Moj izbor 2024Dodelu priznanja Moj izbor za najomiljenije domaće proizvode i brendove po četrnaesti put organizuje udruženje Moja Srbija, u saradnji sa Centrom potrošača Srbije, sa ciljem podsticanja razvoja domaće proizvodnje i promocije kvaliteta domaćih proizvoda i brendova.

Priznanje “Moj izbor” je jedinstveno po tome što se dodeljuje isključivo na osnovu glasova potrošača. Osnovni uslov da neki proizvod bude nominovan jeste da je domaćeg porekla, bez obzira na strukturu vlasništva firme koja ga proizvodi. Izuzetno, za ovo priznanje se mogu nominovati i strani proizvodi i brendovi, ukoliko poslovanje njihovih kompanija odlikuju značajne investicije u Srbiji, visoka društvena odgovornost i slično.

Ove godine, u konkurenciji za nagradu naći će se više od 1.000 domaćih proizvoda i brendova u 30 kategorija, a glasanje će biti organizovano u dva kruga. U prvom krugu će glasati korisnici interneta, a brendovi sa najvećim brojem glasova će se plasirati u finale, gde će ih, u svakoj kategoriji, čekati po pet najbolje plasiranih brendova iz prošlogodišnje akcije. Finalno glasanje će biti obavljeno na terenu, širom Srbije.

Istraživanje „Moj izbor“ se vrši u 10 gradova Srbije, na reprezentativnom uzorku kupaca. Ukrštanjem podataka o strukturi subpopulacije potrošača i zvaničnih statističkih podataka o strukturi i raspodeli stanovništva Srbije, formiran je stratifikovani uzorak od 2.000 ispitanika u kome su bitne osobine i atributi uzorka pažljivo usklađeni sa karakteristikama kupaca u Srbiji. Anketiranje obavlja obučeni tim anketara udruženja „Moja Srbija“.

Akcija „Moj izbor“ organizovana je u sklopu kampanje „Najbolje u Srbiji„, u okviru koje se odvijaju i akcije „Miljenik potrošača“ i „Dobročinitelj„. Akcijom „Miljenik potrošača“ promovišemo najbolje brendove na srpskom tržištu, bez obzira na njihovo poreklo i time utičemo na poboljšanje kvaliteta robe i usluga u našoj zemlji, dok je cilj akcije „Dobročinitelj“ isticanje najodgovornijih kompanija i organizacija u Srbiji.

Proizvodi i brendovi koji su nominovani za priznanje „Moj izbor“ su razvrstani po sledećim kategorijama:

Mleko i mlečni proizvodi
Meso i mesne prerađevine
Ulje, prilozi i prelivi
Supe, brašno i dodaci jelima
Grickalice
Slatkiši
Mineralne vode
Bezalkoholni napici
Pivo
Kraft pivo
Vino
Žestoka pića
Voće i povrće
Odeća i proizvodi od tekstila
Obuća
Kozmetika i sredstva za higijenu
Nameštaj
Sve za kuću
Telekomunikacije
Online usluge
Banke
Osiguravajuća društva
Transport
Trgovina
Privatne robne marke
Turističke manifestacije
Moje omiljeno mesto
TV stanice
Radio stanice
Štampa